logo lous van der stempel haptotherapeut

‘Ik wil mezelf niet veranderen
Ik wil meer mezelf zijn’
(Vaclav Havel)

verloop

bal-grijs

Haptotherapie

Bij haptotherapie kun je aan de hand van een hulpvraag, probleem of een klacht, stil leren staan bij je gevoel(ens) en bij wat je lichaam je te vertellen heeft. Door beter te luisteren naar signalen van je lichaam leer je bewust hoe jij reageert in verschillende situaties en hoe je in het leven staat. ‘Aanraken’ is hierbij een belangrijke en directe manier om te ervaren wat er bij je leeft. Je lichaam reageert voor je kunt denken en vertelt over jouw specifieke manier van reageren. Je lichaam liegt niet!
Door aanrakingen in de haptotherapie ga je anders beleven en ervaren. Je ‘lichaamsbesef’ verandert en daarmee groeit ook – wat zo mooi heet – je ‘zelfbesef’.

Naast aanraken wordt in de therapie ook gewerkt met oefenvormen, met of zonder materiaal. Je reageert op situaties, je ontdekt je eigen aanpak en welke gevoelens en gedachten een rol spelen. Je houding en manier van bewegen geven je nieuwe inzichten. Bijvoorbeeld hoe en op welk moment rem je? Hoe ga je om met grenzen of met druk? Welke gedachten en gevoelens komen er bij je op? Patronen en gewoontes worden hierdoor zichtbaar. Een tweede stap is dan om zonodig ander gedrag te oefenen of keuzes te maken die nu beter bij je leven passen. Haptotherapie biedt de kans om te leren het contact met jezelf (en anderen) te vinden, te herstellen of te verbeteren.